Кръгът на Анархазис (2006)

Описание
Ключови думиПраво
Езикбългарски
Брой страници202
Тегло230

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата на адв. Тодор Касабов може да бъде начало на жанр, наречен „юридически реализъм\". Въпреки откровена¬та абсурдност на описаните истории, след прочита на книгата остава именно усещане за истинност.
За дефектите на съдебната система в България се говори и пише много. Толкова много и толкова отдавна, че вече поч¬ти никой не търси генезиса на проблемите, нито се интересува от техните психологически основания. Именно тях изслед¬ва Тодор Касабов, воден от адвокатския си опит. Той образно проследява как институционалните дефекти на съдебната система - конституционно хипертрофирана независимост и несменяемост на магистратите, съчетани с липса на подбор и критерии за професионално израстване - произвеждат нека-дърни, корумпирани и арогантни съдии. С остър сарказъм адв. Касабов онагледява етапите на „отчуждение\" на колеги магистрати от закона, морала и човещината.
Гражданската и професионална позиция на автора е професионален и морален контрапункт на ширещите се в ад¬вокатските среди конформизъм и клиентелизъм, които за¬хранват корупционни нагласи и очаквания и маргинализират правото като „изкуство за доброто и справедливостта\".
Неизкусените от правото могат да видят и как изглеждат съдебните документи - експертизи, протоколи и жалби, - въз основа на които наметнати в черни тоги правници решават човешки съдби.
Живото описание на скандални наказателни процеси въвежда читателя в кухнята на правораздаването, без да пести най-неприятните й миризми. Резултатът е потресаващ. Абсурдът е като при Хелър, а безизходицата - като при Кафка и Оруел.

Една от книгите, които определено си заслужава да прочетете.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^