Култура на нашето всекидневие (2006)

Култура на нашето всекидневие (2006)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници188

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

П Р Е Д Г О В О Р
Предлаганият труд е резултат от изследователските ми интереси върху етнологията на прехода. Той е своеобразно продължение на излезлите преди него книги: "Сбогом, динозаври, добре дошли, крокодили!" Етнология на промяната (София, 1997; публикувана още на английски език в Хелзинки и на сръбски - в Белград) и "Култура на кризата - криза в културата" (София 2002). Тази книга, подобно на предходните две, е посветена на нашето съвремие, на динамичните процеси във всекидневната култура на българите от последните години на XX в. и първите - на новото столетие.
Наблюдаваните явления от този период не могат да се съизмерят по своята екстремност и динамика със събитията от първите години на прехода - масовите протестни движения. Те обаче са сходни с тези от по-късния период - втората половина на 90-те години - периода на отрезвяване и осъзнаване след еуфорията от многобройните митинги, демонстрации, шествия, надежди, очаквания ... Отново обект на внимание е дълбоката икономическа криза и начините, по които се справя с нея обикновеният човек. Много неориентирани и безработни млади хора напуснаха страната, за да търсят късмета си в чужбина. Но част от тях се и върнаха. Или просто се опитват да балансират между тук и там. Друга част от безработните се "понаместиха" в системата къде по-сполучливо, къде по-несполучливо. Някои започнаха частен бизнес - едни успяха, други фалираха. Хора на кръстопът - това са хората на България; хората, с които България започна да трасира своя път към Европа. Но не за да промени тяхното географско положение, което винаги е било в Европа, а за да стигне онази Европа, която днес е символ на реда и законността, уредените човешки отношения и гражданското общество.
Книгата, разбира се, не е нито политически, нито икономически анализ на явленията и събитията.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^