Култът към реликвите и чудотворните икони. Традиции и съвременност (ISBN: 9789543228362)

Култът към реликвите и чудотворните икони. Традиции и съвременност (ISBN: 9789543228362)

от 20,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници194
Тегло677

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В книгата са изложени резултатите от дългогодишните проучвания на Елка Бакалова върху почитанието на реликви в балкански контекст. Изследването включва и актуални поклоннически практики, свързани с култовете на местни светци в България, Сърбия, Гърция, Косово и Румъния. Представят се култовете на различни по тип и вид заслуги пред християнската църква светци: отшелници като св. Йоан Рилски, преподобни като св. Петка (= Параскева) от Епиват, която след всяко пренасяне на мощите й започва да се нарича съответно Търновска, Белградска, Яшка; мъченици като св. Йоан Нови (Сучавски), царе мъченици като крал Стефан Урош III Дечански, чиито мощи се пазят до днес в манастира „Дечани (в Косово) и др. Изследванията върху ритуалите, свързани с почитането на св. Йоан Рилски, на св. Спиридон (о. Корфу, Гърция) и св. Герасим (о. Кефалония, Гърция), са проведени съвместно с Анна Лазарова – специалист по новогръцки език и култура.
По своята значимост и функции почитанието на чудотворните икони може да бъде съпоставено единствено с култа към реликвите. И едните, и другите функционират като покровители на държави, градове, манастири и отделни индивиди. Поради това съществуват култови обекти, които могат да бъдат наречени „икона реликварий, като този в Рилския манастир. Функционалното сходство между чудотворните икони и реликвите се дължи преди всичко на тяхната чудотворна мощ. Както реликвите, така и чудотворните икони са обект на поклоннически пътувания и на специален стремеж за доближаване, притежаване и почитание. Представени са съвременни култови практики, свързани с най-известните чудотворни икони у нас – Троянската „Св. Богородица Троеручица, „Св. Богородица Петричка от Бачковския манастир, „Св. Богородица Портаитиса в Роженския манастир и др.
Книгата представлява интерес за широк кръг читатели, тъй като разглежда култови обекти, които са особено популярни, а в последните години се наблюдава определено нарастващ интерес към поклонничеството и т. нар. „религиозен туризъм.
Изданието е богато илюстрирано (цветно приложение).
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^