Лексикон на китайските символи (ISBN: 9789543211029)

Лексикон на китайските символи (ISBN: 9789543211029)

Лексикон на китайските символи (ISBN: 9789543211029)

от 17,10 лв 3 оферти
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Езици, Речници
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Прочутият немски синолог, етнолог и историк Волфрам Еберхард е автор на 35 студии и над 500 по-кратки публикации по теми от историята, фолклора и литературата на Китай, а също и по въпроси на културната антропология и сравнителната етнология на Азия. Лексикон на китайските символи е едно от последните му най-значителни произведения.

Книгата е с христоматийна важност за всички, проявяващи интерес към Китай. Първото и издание на немски се появява още през 1983 г. , а настоящият превод е опит да се запълни липсата на подобни творби в България. Ето защо съпътстваща превода задача се оказа създаването на един възможно най-пълен контекст от обяснения и допълнения, които да позволят на читателя адекватен прочит и ориентация в изключително богатото съдържание на книгата. Такива са съображенията ми включително и за опита да възстановя йероглифните оригинали на посочените от автора фразеологични изрази и заглавия на исторически и литературни творби. Книгата включва и резултатите от теренни проучвания на професор Еберхард в Китай през 30-те години на XX век. Поради това възстановяването на една голяма част от посочените жаргонни изрази и диалектни варианти се оказа невъзможно днес, повече от 70 години след фиксирането им от автора. Въпреки непълнотата на йероглифния показалец, надявам се Лексиконът да послужи и като справочник за изучаващите китайски език.
Евелина Вацева, преподавател по китайски фолклор в СУ "Св. Климент Охридски"
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^