Леонардо да Винчи (ISBN: 9789543212002)

Леонардо да Винчи (ISBN: 9789543212002)
Описание
Ключови думиБиографии

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Художник, рисувам изобретател, анатом, музикант и философ, Леонардо да Винчи е най-разностранният от всички велики ренесансови художници — а също и най-загадъчният. Макар и прославян от векове заради изключителните си постижения, като човек той странно ни се изплъзва и голяма част от неговата биография остава неясна.
Леонардо да Винчи: Полетите на мисълта обрисува най-убедителния и съкровен досега портрет на сложната, оригинална и безкрайно интригуваща личност, която се крие зад легендарния „ренесансов гений\" и „универсален човек\". Книгата проследява забележителното пътуване на Леонардо от скромното му начало на незаконно дете от провинциална Тоскана, през чиракуването във флорентинското ателие на Верокио, годините на служба при великите владетели на ренесансова Италия - Медичи, Сфорца, Борджия, - отношенията му с Микеланджело и Макиавели и славата му на една от най-прочутите фигури на неговата епоха, до последните му дни в служба на Франсоа I край Лоара.
Чарлс Никъл прави множество нови открития за Леонардо и неговия кръг - включително и досега неизвестен негов портрет — и изследва историите зад създаването на световноизвестни творби като Мона Лиза и Тайната вечеря. Но неговата книга е изключителна преди всичко с това, че прониква в личността на Леонардо и необикновените „полети\" на неговата мисъл, както и с живото пресъздаване на физическата тъкан и всекидневните дреболии на неговия живот: какво е ял и какво е писал, неговите шеги и гатанки, и почти маниакалния му навик да си води бележки за всичко - от устройството на слънчевата система до механизма на кихането.
Като използва широк набор съвременни източници и се рови в слабо известни кътчета на Леопардовите бележници, Никъл създава първата от десетилетия насам пълна биография на английски. Прекрасно написана и илюстрирана, изобилстваща от разяснителни детайли и прозрения, книгата е шедьрвър на съвременния биографичен жанр.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^