Още оферти

Описание
Ключови думиНовела, Роман
Езикбългарски
Брой страници304

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Романът „Лето 1850 разглежда съдбовните събития, разтърсили Северозападна България през хиляда осемстотин и петдесета година. По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано. И все пак за него се знае малко, върху него покълва тишина и то не оставя ярки следи в националната ни памет, забравата е неговото истинско и най-ужасяващо поражение. Ето загадката, която измъчва автора и го предизвиква към размисъл...

В романа е пресъздадена неповторимата атмосфера на ония далечни години в Ломския, в Белоградчишкия и във Видинския вилает, разказана е и историята на последните наследници от рода на цар Иван Шишман. Всички герои, от Първул Станков до Иван Кулин, са силни личности със своя индивидуална драматична съдба.

„Лето 1850 е и роман за блясъка и величието на Словото, защото Словото е не само споделяне и изповед в насилието, но и незабрава. То е най-истинската и непоклатима национална памет. Макар и исторически, романът засяга редица проблеми, свързани с нравствените устои и духовните въжделения на нашия съвременник. Написана увлекателно, с богат и звучен език, тази книга възстановява част от звездните мигове и паденията в народната ни съдба.

-----------
Владимир Зарев е роден на 05.10. 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски. От 1973 г. работи в списание „Съвременник като понастоящем е главен редактор на списанието.
Владимир Зарев е автор на шестнадесет книги, десет от които са романи, между тях са трилогията „Битието, „Изходът, „Законът, „Поп Богомил и съвършенството на страха, „Разруха, „Светове. Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, романите „Хрътката и „Хрътката срещу Хрътката излизат в бившия Съветски съюз в 200,000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението е отпечатан в „Роман газета в 1,300, 000 тираж.

През 2006 г. романът „Разруха на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от Кипенхойер и Вич, и по мнение на радио „Дойче Веле е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език.
Престижното австрийско издателство ДОЙТИКЕ издаде трилогията „Битието /Familienbrand/, „Изходът/Feurkopfe/ и „Законът/Selenascche/ на Владимир Зарев в превод на Томас Фрам и в обем над 1800 страници. Немскоезичната литературна критика и публика възприема трилогията като откритие в европейския епос. Изключителните оценки, които романът получава в „Нойе Цюрхеер Цайтунг и „Дер Щерн, го определят като култов, а авторът е сравнен с Томас Ман и Достоевски. По трилогията "Битието", "Изходът" и "Законът" е заснет епичният сериал "Дървото на живота", който се радва на сериозен зрителски интерес.

--------------
„Владимир Зарев е щастливо явление и изключение в българската литература, той отново и отново и отново се връща към епохалните знаци, картини и фигури, които символизират страната му...
Из рецензията на Бетина Спорети в „Нойе Цюрхер Цайтунг
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^