Летопис на смутното време (2008)

Летопис на смутното време (2008)
Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Роман
Езикбългарски
Брой страници792

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

\"В известен смисъл литературата е по-надежден документ за времето от академичните изследвания по история. Докато те по полувековен навик обслужват нечии политически каузи, персонални интереси, поръчани прогнози, в литературата узнаваме поне визията и искрените предпочитания на едного индивида. Той, естествено, не може да бъде обективен докрай, но не ще предоставя документ за своите преживявания и оценки относно къс действителност. Т. е. нищожен процент истина, но истинска. \"

Това казва в свое интервю акад. Мутафчиева. Донякъде в унисон с нейните думи, амбициозният проект на ИК \"Жанет 45\", обхващащ 13 тома \"Избрани съчинения\", започва тъкмо с представяне на литературното й творчество.
В \"Летопис на смутното време\" писателката прави това, което за учения е невъзможно: пресъздава художествено Кърджалийското време, вплита оценки, субективен поглед и преживявания в сюжетната канава.

Вера Мутафчиева владее различните ъгли на наблюдение и различен интелектуален подход. Научната й монография, посветена на периода (\"Кърджалийско вреде\", том 2 в настоящата поредица), осветлява политическите, икономическите, военните измерения на разрушителното размирие. В романа \"Летопис на смутното време\" те са фонът, който предопределя \"въртопа\" на човешките съдби. Ако \"Кърджалийско време\" очертава рамките и същността на размирната епоха, \"Летопис на смутното време\" конкретизира в човешки животи нейната брутална жестокост, безкрайно насилие, пълен разпад на морални ценности.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^