Лице в лице със смъртта (2004)

Лице в лице със смъртта (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници264

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Защо се самоубиват българските поети? " Този страшен и директно отправен въпрос към интелектуалното ни самосъзнание (доколкото такова все още съществува) е интерпретантата на настоящата книга.
В историята на българското литературознание самоубийството било като сюжетно-поетологичен похват или като житейско-биографична съдба на конкретен автор - е проблем почти непознат, а дори би могло да се каже - и приеман за несериозна изследователска задача.

Незнайно как трайно се е оформила представата, че то е нещо неприсъщо и чуждо на здравия прагматичен български дух. А замисляли ли сме се, че броят на българските писатели, доброволно прекъснали духовния си полет, не е никак малък. Самото им изброяване е жестока провокация срещу утвърдената интелектуална самоизмама: Димитър Бояджиев, Пейо Яворов, Никола Ракитин, Иван Бурин, Пеньо Пенев, Минко Николов, Андрей Германов, Веселин Андреев, Росен Босев, Христо Банковски, Петя Дубарова.

Причините за различния финален избор на всеки от тях са специфично индивидуални в собствения им човешки жизнен път. Но в очерците си за Д. Бояджиев, П. Яворов, П. Пенев, М. Николов и А. Германов, професор Ст. Илиев съумява да ни убеди, че отвъд традиционно утвърденото и твърде елементаризирано обяснение за конфликта „личност - общество" съществуват и други метафизични, нравствени и психологически основания за раздялата с живота, които имплицитно са се отлагали в метафоричната многоизмерност на тяхното писмено слово. Особеният биографичен финал е провокация за нов прочит на познатия мотив „любов - смърт " („живот - смърт "), който изследователят задълбочено съумява да разкрие в нов философско-естетичес
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^