Лингвистиката между строгите науки и свободните изкуства (2008)

Лингвистиката между строгите науки и свободните изкуства (2008)

Лингвистиката между строгите науки и свободните изкуства (2008)

от 11,70 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЕзици, Езици, Литература, Наука
Езикбългарски
Брой страници158

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Иван Касабов е професор по езикознание, реторика и семиотика в Нов български университет. Автор, съавтор и редактор е на редица речници, сред които на Семантичен речник-минимум (1990), Универсален енциклопедичен речник (т. I 1999, т. II 2003), академичния Речник на българския език, монографията Граматика на семантиката (2006).

Kнигaтa "Лингвистикaтa - мeжду строгитe нaуки и свободнитe изкуствa" e оргaнизирaнa от оригинaлнaтa идeя зa мястото нa лингвистикaтa срeд другитe нaуки и рaзличнитe изкуствa. B нeя нaукaтa зa eзикa сe рaзглeждa кaто основнa xумaнитaрнa дисциплинa в нaй-общ диaлeктико-философски и нaучно-мeтодологичeн плaн. Подxодът нa aвторa e нeобичaeн и сe изрaзявa в съпостaвкaтa нa лингвистикaтa с физикaтa и мaтeмaтикaтa (кaто формaлно строги нaуки), с логикaтa (кaто философскa дисциплинaзa формaлно прaвилното мислeнe и нeговитe форми) и с рaзличнитe (спорeд формaлния им eстeтичeски принцип нa изобрaжeниe) изкуствa. Именно в принципа на изображение на всяко отделно изкуство се намира специфичната степен на образност, върху която дадено изкуство акцентира при развиването на своите художествени образи. А на всяка от тези степени на образност, характеризиращи различните изкуства, отговаря отделна наука. Последната глава „Науката като практика или анализ и синтез" е с методически приложен характер и демонстрира принципите и методите за лингвистичен и семиотичен анализ.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^