Литературният канон. Предизвикателства (ISBN: 9789540728117)

Литературният канон. Предизвикателства (ISBN: 9789540728117)

Литературният канон. Предизвикателства (ISBN: 9789540728117)

от 13,50 лв 2 оферти
Описание
Проф. дфн Милена Кирова преподава история на българската литература и библейска критика В Софийския университет. Тя е автор на десет книги. Повечето от тях изследват класическата българска литература: "Сънят на Медуза" (1995), "Йордан Йовков - митове и митология" (2001), "Проблематичният реализъм" (2002) и др. Други текстове, като "Библейската жена. Механизми на конструиране, стратегии на изображение" (2005), са в областта на академичната библеистика. Авторка е на голям брой статии и рецензии върху най-новата ни литература; част от тях са събрани в книгата "Критика на прелома" (2002).

"Литературният канон. Предизвикателства" е представителна книга за творческите търсения на проф. Милена Кирова през последните десет години. Тя включва както публикувани, така и нови изследвания. Обединяващ център е проблемът за канона. Отделните текстове разказват различни сюжети на неговите отношения с автори и творби от българската литература: на привличане и съблазън, на недоволство и бунт, на трудно забележима подривност. Във втората част канонът е материализиран от книгата с най-голямо влияние върху западната цивилизация — Библията. представени са символични истории — известни, но прочетени по модерен и неочакван начин.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^