Македония и Българското възраждане Т. I и II (2013)

Македония и Българското възраждане Т. I и II (2013)

от 22,50 лв 5 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБиографии, Българска история, История, Военна история
Езикбългарски
Брой страници400
Тегло787

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тегло 0.800 кг

В ръцете си читателя държи един от шедьоврите на Симеон Радев \"Македония и Българското възраждане\", познат може би на малцина от двете му кратки издания - първото на френски език от 1918 г. и неговият български превод от 1927-1928 г. Тази книга на видния наш публицист, историк и дипломат определено принадлежи и към шедьоврите на българската историческа публицистика, както със своя език и стил, така и с истините за нашето минало. Замисълът на първото издание е било да се изтъкнат пред враждебния на България цивилизован, но воюващ свят в края на Първата световна война, аргументите, главно от западен произход, за принадлжността на Македония към България и на нейното население, като част от българския народ, каквито са и неговите исторически дейци - царе, патриарси, владици, военоначалници, книжовници, строители и обикновени хора.

През Втората световна война, когато вече не е на дипломатическа работа Симеон Радев преработва основно първото издание и подготвя за печат книгата в два мота, които озаглавява - първият, \"Борбите за народност и народна църква\", а вторият - \" Борба за народно единство и свобода\". Още когато работи над \"Строителите на съвременна България\" в Симеон Радев възниква идеята да напише по-късно и едно широко встъпление към тях.

На практика книгата му \"Македония и Българското възраждане\" изпълнява тази задача.

Симеон Радев проследява многовековните черковно-народни борби на българите от Македония още от времето на създаването на българската държава като достига до официалното признаване на народа ни с учредяването на Българската екзархия.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^