Малолетни, непълнолетни, противообществени прояви, престъпления (2008)

Малолетни, непълнолетни, противообществени прояви, престъпления (2008)

Малолетни, непълнолетни, противообществени прояви, престъпления (2008)

от 16,00 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиПраво
Езикбългарски
Брой страници208

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Наскоро уважаван и признат юрист сподели, че започнал кариерата си на прокурор с гаф - поддържал обвинението срещу непълнолетен, който бил осъден и след изтърпяването на наказанието в Поправителния дом в Бойчиновци била установена съдебната грешка. Деянието било извършено от лицето като малолетен, а цялата процедура по разследването и осъждането - когато бил навършил 14 години.
Ако разследващият орган, по онова време следовател при прокуратурата, беше установил възрастта на извършителя, щеше да изпрати делото на прокурор с мнение за прекратяване и изпращане на материалите на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, тъй като малолетните, т. е. лицата под 14 години, не носят наказателна отговорност. Законът приема, че те не разбират свойството и значението на деянието и не могат да ръководят постъпките си.
Този случай ме върна към друг от по-ново време, когато висш магистрат при действащия до 2000 г. Наказателнопроцесуал ен кодекс беше взел мярка за неотклонение "задържане под стража" на 10-годишно дете.
Примерите на грешки поради недоглеждане, непознаване на особените правила за непълнолетни или стремеж за разкриване на обективната истина на всяка цена са много. Съдебната практика показва, че тъкмо при непълнолетните се допускат много грешки поради недостатъчен професионализъм.
Настоящата работа е опит да се разгледат в пълнота проблемите на малолетните и непълнолетните от гледна точка на криминологията, наказателното право - материално, процесуално и наказателно изпълнително, като основно е представена материята, регламентирана в Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълно летните и международните актове, които са в основата на съвременното наказателно правосъдие за непълнолетни.
Авторът е използвал дългогодишния си опит на магистрат и изследовател на проблемите на непълнолетните, както и опита си от участията в международни форуми по проблемите на борбата с престъпността.
В статута си на университетски преподавател авторът съзнава потребността от по-цялостна публикация относно престъпленията на непълнолетните, противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и реакцията на държавата и обществеността за тяхното решаване.
Книгата е предназначена за студенти, разследващи органи, прокурори, съдии, инспектори при ДПС, членове на комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, работещи в корекционните институции, и други специалисти, както и за граждани, които имат интерес към проблемите на детската престъпност.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^