Maрксизмът бeз мaскa - oт зaблудa към рaзрухa (2010)

Maрксизмът бeз мaскa - oт зaблудa към рaзрухa (2010)

Maрксизмът бeз мaскa - oт зaблудa към рaзрухa (2010)

от 8,10 лв 3 оферти
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници148

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Институт за радикален капитализъм „Атлас
Град на издаване: София
Преводач: от английски - Майя Маркова
Налични бройки: 1
Ширина: 145 мм
Височина: 210 мм
Корици: меки
Ключови думи: Марксизмът без маска, заблуда към разруха

„Марксизмът без маска представя поредица от лекции, изнесени от Лудвиг фон Мизес в Обществената библиотека на Сан Франциско от 23 юни до 3 юли 1952 г. с подкрепата на списание „Фрийман. По това време се очаква марксисткият социализъм не след дълго да господства над целия свят. Но макар че Берлинската стена рухва през 1989 г. , а Съветският съюз се разпада през 1991 г. , марксистката критика на капиталистическото общество все още дава тон на тези, които не се отказват от надеждите си за край на човешката свобода и пазарната икономика. Ето защо това, което Мизес казва преди почти 60 години, не е загубило своята актуалност и днес.

Според Мизес изчерпателната критика на социализма не трябва да се задоволява с доказване на неговата неприложимост като икономическа система, колкото и важен да е този въпрос. Затова той разглежда и отхвърля философските и политическите основи на социалистическите и марксистки възгледи за човека и обществото.

В деветте си лекции Мизес предлага ясно разбиране на фундаменталните грешки в теориите на Маркс за диалектическия материализъм и класовата борба, както и исторически анализ на действителните ползи от Индустриалната революция, с която се появява съвременното капиталистическо общество. Той обяснява също и ролята на спестяването, инвестирането и системата от печалби и загуби като двигатели на икономическия и културния прогрес, които премахват бедността, гнетила човечеството през по-голямата част от неговата история.

Всички изброени доводи и анализи са разгледани в по-широкия контекст на индивидуализма срещу колективизма, значението на свободата за достойнството и осъществяването на личността и опасностите от това да имаме патерналистична държава и да й поверим свободата и собствеността си. Така читателят придобива цялостен поглед върху класическо-либерални
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^