Между текста и цитата (2004)

Между текста и цитата (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници158

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата Между текста и цитата се полага в широкото поле на междутекстовото изследване, без да обхваща обширни научно-теоретични масиви, нито да предлага изненадващи нови анализационни подходи. В центъра на изследването е конкретния въпрос по какъв начин цитатът може да се вгради в разбирането на текста и да открехне механизмите на текстопораждането и на авторството. Мая Горчева се обръща с този въпрос към авторитетните изказани вече теоретични становища. Ефектът от кръстосването на разнопосочни терминологии е най-вече в изострянето на изследователския интерес към сърцевината на цитиращия автор. В центъра на изследването е цитатното разчитане на два български романа – Приключенията на Гороломов от Йордан Йовков и Изобретателят от Борис Шивачев от 30-те години на ХХ век.
Цитатът, уловим в писмените артефакти на речта, визуализира съотнасянето между текстовете. Цитатът е деперсонализирано слово, слово образ. Надеждата на интерпретаторите, пък и на пишещите е в преобразяващата сила на литературната творба да забрави готовите истини, замръзнали в цитати, и да създаде нови смисли – и нови цитати.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^