Между земята и звездите (ISBN: 9789543219872)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия, Литература
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Между земята и звездите" обединява афоризми и фрагменти. Силата на Евгений К. Теодоров е в умението му да ни дарява с изстрадани прозрения. Срещата с изповедното му слово е вълнуваща. Той ни внушава, че "човешката личност е непотворима". И допълва тъжно - "повторимо е човешкото безличие". Дълбокото му убеждение е, че "творчеството във всяка област е само по себе си най-голямото щастие".
Във фврагментите му оживяват противоречията на епохата, проявяват се с пълна сила най-съществените характеристикти на националния характер, така че с пълна увереност можем да кажем, че творецът е и народовед, който не спестява кусуритге, но и откроява полетите на нравствеността. Той прославя онези, които са били свободни и са заплащали за свободата си с живот, но не забравя и пълзящите. Като тревожна камбана прозвучават думите му "Воювай срещу малките човечета!" Мъдрост струи от разсъжденията му: "Ако са ти чисти ръцете, не ги показвай на човек с изцапани ръце. Ще му станеш враг. Без никаква причина". Обаче той никога не е крил чистите си ръце, нито в науката, нито в учителството, нито в живота. "Учителят в мен не свършваше в класната стая" - това е неговото верую.
Чрез тази книга можем да надникнем в богатия душевен свят на известния български фолклорист и германист Евгений К. Теодоров, можем да усетим болката на един човек, жадуващ за истина и красота, и да изтръпнем от нравствения нихилизъм, който пръста отровнитие си флуиди в обществото. Няколкото включени кратки статии са свидетелство за дълбочинния поглед на автора и разкриват нови посоки на осмисляне. Вълнуващи са поетичните миниатюри, израз на съкровени вътрешни преживявания.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^