Международни дипломатически преговори (2008)

Международни дипломатически преговори (2008)

Международни дипломатически преговори (2008)

от 20,70 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници392

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящата книга е посветена на преговорите, водещи се в международната среда, т. е. между субектите на тази среда - преди всичко държавите, международните организации и другите формирования, на които международното право признава качествата на субект, можещ да участва в едно международно правоотношение.
В съвременния свят неимоверно нараства ролята на преговорите в отношенията преди всичко между държавите. Съвременната система на международни отношения е немислима без института на преговорите. От България до Австралия, от Южна Африка до Канада държавите се стремят да преговарят, да уреждат по този начин отношенията помежду си, да решават глобалните проблеми, от които зависи бъдещето на нашата малка планета Земя.
Преговорите са основното средство за разрешаване на конфликтните ситуации, които за съжаление не намаляват, а бележат тревожна тенденция към увеличаване. Всяка държава с основание иска да взема участие при приемането на решения, които я засягат. Принципът на суверенното равенство в международните отношения, залегнал в чл. 2 на Устава на ООН, макар и формално, изключва възможността да бъдат приемани решения, които засягат страна, неучаствала в тяхното вземане. Така както хората са различни и имат различни интереси, така и държавите се различават помежду си, преследват различни, често противоположни цели, стремят се да задоволят различни свои потребности. Всичко това е невъзможно без института на преговорите.
Задачата на настоящото изследване е да проследи развитието на този институт от дълбока древност до наши дни, да очертае неговите съвременни теоретични измерения, да анализира изкуството да се преговаря в международната среда и да посочи практическата му стойност за мирното развитие на човешкото общество.

ЕНЬО САВОВ е професор по международно публично право и право на Европейския съюз в университета „Паисий Хилендарски" и в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Чете лекции по дипломатическо и консулско право в ЮЗУ „Неофит Рилски" и в Нов български университет и по теория и практика на международните преговори в УНСС - София. Член на преподавателския състав на университета в Аахен - Германия. Доктор на юридическите науки.
Бил е посланик, постоянен представител на България към службите на ООН и други международни организации във Виена, ръководител на българската делегация на Виенските преговори за взаимно съкращаване на въоръжените сили и въоръженията и свързаните с това мерки в Централна Европа, посланик в Индия и зам. -министър на външните работи. Участник в редица международни дипломатически преговори.

ГЕОРГИ ГЕНОВ е доцент по международни отношения и външна политика в катедра „Международни отношения", УНСС. Чете лекции по теория на външната политика, национална и международна сигурност, европейско политическо сътрудничество и по теория и практика на международните преговори. Специализирал е в Норвегия, САЩ, Финландия.
Ръководител на катедра и декан на факултет, участвал в международни форуми и изследователски проекти, както и в подготовката на България за членство в ЕС (преговори по глава 21).
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^