Описание
Ключови думиТехнология
Езикбългарски
Брой страници144
Тегло187

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Висше училище за агробизнес и развитие на регионите
Град на издаване: Велико Търново
Налични бройки: 1
Ширина: 145 мм
Височина: 200 мм
Дебелина: 8 мм
Корици: меки
Ключови думи: агробизнес, икономика, бизнес, пазари, конкуренция

Предговор

Настоящият учебник е предназначен за студенти от Висше училище „Земеделски колеж Подготвен е за печат съобразно изискванията на Центъра за дистанционно обучение.

Микроикономиката е фундаментална икономическа теория и е първата част на Общата икономическа теория. Изучава поведението на основните икономически субекти - домакинства и фирми, тяхното взаимодействие на пазара и посредством пазара. Затова учебникът преследва няколко цели: да предложи основните микроикономически концепции и теоретични модели; да изгради базисни микроикономически знания в студентите; да положи основите на техния икономически начин на мислене; да им предложи подходи към отговорите на значими икономически въпроси; да подпомогне разбирането им на икономическото поведение; да спомогне за осъзнаването на смисъла на икономическите теории; да разкрие логиката и механизмите на развитие на микроикономическите процеси; да изгради умения за прилагане на изучения материал в конкретни ситуации; да създаде възможности за анализиране на заобикалящата ги икономическа действителност; да положи основите на успешно професионално реализиране на микроикономическо равнище.

Учебникът е съобразен със стандартната структура на въвеждащите курсове по Микроикономика, с последните постижения на известни български и чужди учебници, както и с резултатите от собствените научни изследвания и дългогодишния опит в преподаването на икономическата теория.

Поради малкия обем, в учебника са пропуснати някои проблеми от анализа на микроикономическите процеси, доказателствените обяснения са редуцирани, графичният анализ също е ограничен. Това налага те да бъдат допълнени от студентите.

При задълбочена работа с учебника студентите би трябвало да знаят основите на микроикономическата наука, да могат да прилагат изучения материал в конкретни теоретически и практически ситуации, да формират възможности за анализиране на заобикалящата ги микроикономическа действителност, да положат основите на икономическия си професионализъм.

10.07. 2009 г.
доц. д-р Добринка Златева

*

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор... 5

Глава първа. Въведение в общата икономическа теория... 7
Глава втора. Икономическа организация на обществото: форми и системи... 21
Глава трета. Икономическа организация на обществото: основни проблеми... 28
Глава четвърта. Пазар: основни характеристики... 39
Глава пета. Пазарен механизъм... 45
Глава шеста. Поведение на потребителя и потребителски избор... 63
Глава седма. Организация на бизнеса... 74
Глава осма. Производство, разходи и приходи на фирмата... 83
Глава девета. Фирмата в условията на съвършена конкуренция... 98
Глава десета. Фирмата в условията на несъвършена конкуренция... 106
Единадесета глава. Пазари на факторите на производство... 123

Въпросник за провеждане на изпит... 141

Литература... 143

**

ЗА АВТОРА

Добринка Златева е родена в с. Камен, обл. В. Търново. Виsше образование е завършила във ВФСИ Д. А. Ценов - гр. Свищов.

Водя лекционни курсове по Микроикономика, Макроикономика, Международна икономика, Глобализация на световната икономика.

Творческите й интереси са свързани основно с: проблематиката на разпределителните отношения; съотношението между работна заплата и печалба; работната сила и пазарът на труда, методологическите проблеми на икономическата теория; въпросите на икономическата антропология; икономическа култура; проблемите на пазарната икономика и преходът ни към нея; икономическата политика; проблемите на световната икономика; проблемите на европейската икономическа интеграция; методологически проблеми на информационната икономика и др.

Член на Съюза на учените в България и на Съюза на икономистите в България.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^