Милошевич и Трибуналът (2006)

Милошевич и Трибуналът (2006)
Описание
Ключови думиПолитика, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници452

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Милошевич беше обвинен за най-тежките престъпления, но остана без присъда. Инфарктът сложи точка на един незавършил процес. Уникално по своя обем и юридическа сложност, делото Милошевич произведе 1 200 000 страници с документи. Съдът изслуша повече от 350 очевидци на престъпления, протичали в период от десет години на територията на три държави. Проследи историята на три типа институции в бивша Югославия: Държавна сигурност, армия, партия. Следеше за скритите форми на контрол върху тях и търсеше отговорност от този, който по закон нямаше цялата власт и формално не беше отговорен за нищо: Слободан Милошевич. Това беше първият в историята държавен глава, съден за престъпления, извършени по време на президентския му мандат.

Милошевич и Трибуналът е вълнуващ разказ от съдебната зала, в която говорят жертви, палачи, идеолози на насилието и чуждестранни умиротворители. Разпадът на Югославия и взривяването на Босна, вместени в юридическите рамки на едно ново правораздаване, родено през 90-те.

Татяна Ваксберг отразява процеса Милошевич за Радио Свободна Европа през 2003 г. Авторка е на документални филми, сред които Технология на злото /за насилствената асимилация на българските турци/ и Власт по рецепта /за българското участие в Коминтерна/. Има три национални награди за разследваща и аналитична журналистика. Милошевич и Трибуналът е първата й книга.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^