Мистерии (ISBN: 9789543302772)

Мистерии (ISBN: 9789543302772)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Новела, Роман
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Знаков роман за модерната европейска литература

Една странна любов, озарена от лъчите на незалязващото юнско слънце и от предчувствието за трагична развръзка

През 2012 г. се навършват 120 години от първото издание на световноизвестния роман „Мистерии, преведен за първи път от норвежки на български език.

Литературната критика определя произведението за първия модерен роман в европейската литература. Основания за подобно определение дават свободната структура на творбата, пространните вътрешни монолози на нейния централен персонаж, глъбинният психологизъм при обрисуване на героите, богатите асоциации и внушения, преплетени майсторски от Хамсун в сложната му тъкан. Въздействието си романът дължи и на северната екзотика, която нюансира и допълва сюжета: белите нощи, мистичната роля на природата и особено на гората и морето, краткотрайното лято, отлитащо като несбъдната мечта, неспирната игра на светлини и сенки, подсилваща въображението и желанието да й се отдадеш изцяло… За главния герой в романа тази игра започва като забавление, а завършва с трагедия. Ексцентрична личност с несъмнен творчески заряд, Нагел попада в крайбрежен норвежки градец. Той се заема да изследва неговите обитатели и тайни, едновременно шокирайки и очаровайки околните с причудливите си истории и изблици на странни хрумвания и настроения. Самият Хамсун го характеризира като „психопат и гений, а в неговия образ редица литературни критици виждат и първия аутсайдер в европейската литература - личност, изолирана не само от обществото, от другите, а и от себе си.

------------------------------------ --

Кнут Хамсун (1859-1952) е писател класик и един от най-ярките представители на скандинавската литература. Израснал в бедност, принуден да изкарва прехраната си с тежък труд, той от най-ранна младост се насочва към писателското поприще с убеждението, че е предопределен за него. След няколко не съвсем сполучливи опита в областта на художествената проза заминава на гурбет в Америка (1882-1884, 1886-1888), откъдето се завръща, изпълнен с неприязън спрямо култа към парите и материалното преуспяване, към технизирането на културата, повърхностността и едностранчивостта, причинявани от невротизиращата динамика на всекидневието там. По-късно пътува из Русия, Кавказ, Турция и Близкия изток. Хамсун създава внушителна по обем продукция с неоспорими художествени достойнства: 25 романа, разкази, пътеписи, стихотворения, драматически творби, есеистични, публицистични и литературно-критичес
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^