Митология, фолклор, литература Ч. 4 (2006)

Митология, фолклор, литература Ч. 4 (2006)

Митология, фолклор, литература Ч. 4 (2006)

от 7,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиМитология
Езикбългарски
Брой страници184

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящото изследване е смислово и методологическо продължение на излезлите през 1995, 2003 и 2004 г. първа, втора и трета части. Основните теми, които бяха обект на внимание там, са: Новият митологичен цикъл; Съногаданията в традиционната ни култура; Градски фолклор в началото на века; Легенди, фабулати и меморати в традицията; Фолклорът като „информационна банка" за историята на литературата; Литературата за деца и фолклорът в следосвобожденския период - взаимодействие и традиция; Фолклорният ритъм в поезията за деца след Освобождението 1878 г; Митични елементи в трилъра (бележки към „смисъла"); Диалог на културите и култура на диалога; Купонът като социокултурен феномен; Символика на мънистото; Огледалото и обърнатият свят; Маските-персонажи в творчеството на Ханс Кристиян Андерсен; Мотиви на инициацията в прозата за деца; Текст в трилъра: убийството; Свещени числа в традиционната ни култура; Фабулати и меморати между фолклора и литературата (по материали от Тетевенско); Фолклорна основа на българската поезия за деца след Освобождението 1878 г; Образи на сакралния топос в прозата за деца и юноши; Вещицата като персонаж във фолклора и в литературата за деца и юноши; Функции на загадката и хумора в криминал¬ното повествование; Анимационният филм в контекста на диахронията митология-фолклор-лит ература.
Тук, в четвърта част също, широкият тематичен кръг е разгърнат в културологичен план и отново фактите се интерпретират в тяхната диахронна връзка.
Мисля, че този тип анализ би бил интересен не само за студентите хуманитаристи, а и за по-широк кръг специ¬алисти от тази област на познанието.
Авторът
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^