Моята Америка (2014)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБиографии, Българска литература
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Америка е страна–символ на много неща. А символите са или идеализирани, или стъпкани. От появата на „Едноетажна Америка на Илф и Петров до наши дни чужденците са се опитвали да я опишат. Но вместо това са засилвали нейната символичност. За американците обаче тя е дом. Такъв стана и за мен. И аз се опитах да я покажа такава, каквато е днес, видяна отвътре: характера, социологията, политиката, културата на американците. И понеже съм български имигрант в Америка, подтемата, която подплатява моите наблюдения, е критичното сравнение на родната ми култура с културата на страната, която ме прие за свой гражданин.

Аз съм постоянно на път и описвам света, като съпоставям отделните му национални пейзажи. Гаранция за обективност, доколкото такава е възможна, е непредубедената ми искреност на човек, който се възхищава от всяка национална история. Но може би тъкмо несъвършената обективност превръща пътеписите в четивна, автентична картина на мястото и времето, които са вместени в тях - казва авторът за тази уникална социография на Америка през погледа на един очевидец.
----------------

Златко Ангелов (р. 1946, Варна) е лекар и магистър по медицинска социология. Преподава в Медицинската академия, работи като преводач, журналист и писател на медицински текстове. Напуска България през 1992 г. Живее в Канада в продължение на 7 години, прекарва 14 години в Айова, САЩ и 1 година в Сан Себастиян, понастоящем живее със съпругата си в Саутхамптън, Англия. Автор е на мемоарната книга Communism and the Remorse of an Innocent Victimizer (College Station – Texas A&M University Press, 2002), българско издание: „Комунизмът и угризенията на един по неволя виновник („Ангобой, С. , 2002), както и на сборника с новели „Еротични спомени („Сиела, С. , 2012), сборника с разкази „Любов на Boogie Street („Скалино, С. , 2013) и есеистичната книга „Неизбежна проза (дигитално издание: „Екстаз, Берлин, 2014).

----------------

Историята и географията на всяко място по света днес могат да бъдат прочетени в Уикипедия или съответните туристически сайтове. Пътешественикът трудно може да учуди своите читатели с нещо фактологично. Но аз помня своето лично преживяване и тези сетивни спомени са почти толкова комплексни, колкото е била и реалността в момента на наблюдението. Паметта ми претопява всички спомени от всички места в една особена амалгама от познание за света, която ми помага да съпоставям и уважавам различията. И ето че седях в огромното туловище на боинга, редом с всякакви хора, почти без разлика на това дали седалките им са в първа, бизнес или туристическа класа, и се радвах на пътуването. Вечният пътник, аз не се сбогувах с Америка. Отнасях я със себе си: не просто паспорт в джоба на сакото ми, а интелектуална и емоционална свързаност с този оригинален, противоречив и неуспокоил се народ.

из „Моята Америка?
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^