Мойсей египтянина (2005)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, История, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници418
Тегло350

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Мойсей стои в самата основа на юдейско-християнския монотеизъм и следователно на европейската култура; същевременно той е вестителят на една изконна мъдрост, чиято родина е древен Египет. Като фигура на спомена, Мойсей оставя дълбоки, разнопосочни следи в историята на паметта на всички епохи от Библията до Фройд. Хайделбергският египтолог Ян Асман разчита тези следи, реконструирайки създаденото от монотеизма - фундаменталното разграничение между универсалната истина на единствения Бог и неистината на езичеството - културно пространство. Това е пространството, просечено от Мойсеевото разграничение и обитавано от европейците от близо две хилядолетия насам.
Ян Асман (1938) е един от най-големите съвременни египтолози, дългогодишен ръководител на катедрата по египтология на Хайделбергския университет, гост — професор в Париж, Йерусалим, Йейл и Хюстън. През последните години огромната творческа продукция на учения е белязана от интереса му към многообразните аспекти на историческата памет като основа на човешкото общение и култура. „Културната памет\" или „Мойсеевото разграничение\", заглавия на едноименните му книги, днес принадлежат към понятийния апарат на културологията. Асман е носител на престижната Награда на германските историци.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^