Момчето на англичанина (2006)

Момчето на англичанина (2006)
Описание
Ключови думиРоман
Езикбългарски
Брой страници368

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Роман за власт, бруталност и преследване на мечтите, в чийто център е завладяващата история на един млад човек, понесен от течението на живота. Силна, провокираща и разтърсваща, книгата е написана впечатляващо и образно. Романът свързва по блестящ начин Холивуд от най-екстравагантната му епоха, когато той се превръща в световна индустрия, с едно от най-кървавите и жестоки събития в Дивия запад – клането при Сайпръс Хилс.

Хари Винсънт очаква големия си шанс за пробив в киноиндустрията на Холивуд през 20-те години. Шансът се появява неочаквано в лицето на самия бос – господин Чанс, собственик на студиото Бест Чанс Пикчърс. Водещ уединен живот, той е последовател на Дейвид У. Грифит – режисьора, за когото твърдят, че е създал визуалния език на киното. На Чанс му е писнало от захаросания кич, който сервират другите студия, и мечтае да създаде великия американски филм. Но се нуждае от тема. Залагайки на интуицията си, той е избрал скромния Хари Винсънт за осъществяване на грандиозните си планове. Хари смята, че това е златна възможност да докаже способностите си, и се заема с ентусиазъм с поставената му задача. А тя е да открие легендарния Шорти Макаду – един от последните истински каубои на Дивия запад.
Лос Анжелис е пълен с бивши каубои – екстравагантни същества, които обичат камерата и са дошли в Холивуд, за да изкарат лесни пари като статисти. Но Шорти Макаду е просто истински – уморен от битките ветеран, който има да разкаже една необикновена история, свързана с едно от най-големите кръвопролития в Дивия запад. Само обаче ако Винсънт успее да изтръгне от него тази история. Търсенето се оказва не от най-лесните – почти като да гониш призрак. Авторът го описва с езика на създателите на Холивуд – смел, нахакан и груб.
Хари Винсънт има късмета на начинаещия и успява да намери Шорти Макаду. Това обаче за него се превръща в началото на история, която ще преобърне живота му. Разговорите с Шорти Макаду го карат да преосмисли собствения си живот, да преоцени стойностните неща във взаимоотношенията си с другите и да избере пътя, който ще му донесе вътрешен покой, а не слава.
Шорти Макаду цял живот е бягал от чувството за вина, което един ужасяващ спомен от детството му е оставил завинаги у него. През целия си съзнателен живот той се е опитвал да се противопоставя на унижението във всичките му форми. Това му създава много врагове, но и му донася много уважение. Затова Шорти Макаду е легенда.
Когато решава да разкаже живота си пред Хари Винсънт, Шорти Макаду мисли, че това е начин да поиска и да получи прошка за престъплението, в което е станал съучастник на младини. Изповядвайки най-скритите кътчета на душата си, той търси вътрешно пречистване, избавление от кошмара, помирение със самия себе си. Филмът, в който се превръща, няма нищо общо с истинските факти и с важните послания от живота на каубоя. Шорти Макаду изживява най-голямото унижение в живота си, но това, което е най-страшно за него, е, че става причина за поругаването на паметта на едно четиринайсетгодишно момиче.
Какво ще предприеме, за да поправи всичко това?
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^