Монетни съкровища и монети от II-I в. пр. Хр. в нумизматичната колекция на Плевенския музей (2006)

Монетни съкровища и монети от II-I в. пр. Хр. в нумизматичната колекция на Плевенския музей (2006)

Офертите за продукта

Описание
Ключови думиАнтики, Археология
Брой страници136

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящата книга е първата от поредицата за монетните съкровища и монетите от периода II-I в. пр. Хр. Авторите публикуваха предварително в отделна статия едно от съкровищата, съхранявано във фонда на Плевенския музей - това от с. Рупци. То се състои от тетрадрахми от тасоски тип и от драхми на адриатическите градове Аполония и Дирахион. Също в отделна публикация авторите на тази книга представиха и единичните находки от тетрадрахми от тасоски тип. По-ранни статии представят две големи съкровища, съставени от римски републикански денари и драхми на адриатическите градове. Това са находките от с. Тръстеник и с. Оряховица.
Териториалният обхват на публикацията се покрива с широката представа за Плевенския регион. В някои случаи авторите използват и термина "Плевенско", което биха искали да се разбира като по-тясната представа за района непосредствено около града, т. нар. прилежаща територия. На тази тема ще се спрем и по-сетне в текста.
Колекцията на Историческия музей в гр. Плевен е богата на монети и монетни съкровища от горепосочения период и е типична за района. Най-близки паралели има с материала, събран в колекцията на Историческия музей във Враца. Най-характерните белези на колекциите от този географски район са отсъствието на тетрадрахми от Атина от т. нар. "нов стил", тетрадрахмите на Месам-брия и Одесос от Александров тип и тетроболи на гр. Истиея на о-в Евбея, епизодичната поява на тетрадрахми на римския квестор Езилас и на Маронея от същия период. Освен това тук в концентриран вид се срещат тетрадрахми на Първа македонска област, от тасоски тип, римски републикански денари и драхми на Аполония и Дирахион на Адриатическо море. Тази картина е характерна за района на запад от р. Осъм и между Стара планина и р. Дунав.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^