Моралните сили в боя. Извадки за бойните действия на 6. пехотна Бдинска дивизия (2003)

Моралните сили в боя. Извадки за бойните действия на 6. пехотна Бдинска дивизия (2003)

Моралните сили в боя. Извадки за бойните действия на 6. пехотна Бдинска дивизия (2003)

от 5,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБиографии, Българска литература
Езикбългарски
Брой страници112

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Предлаганото монографично изследване "Моралните сили в боя" се основава на ръкопис с едноименно заглавие, написан от прадядо ми -ген. -щабния полк. Васил Гечев Таслаков (1866-1933), както и на извадки от бойния му дневник.
Приживе, баща ми - о. з. полк. Веселин Н. Кюркчиев, извърши огромна предварителна работа по детайлизиране на някои елементи от театъра на бойните действия през 1913 г. На него се дължи и професионалното "разчитане" на избелели с годините пасажи от посочените материали. Мой приятен дълг беше да завърша започнатото дело.
Целта на студията е, от бойните действия на родната армия, в частност на б пех. Бдинска дивизия по време на Междусъюзническата война - 1913 г. , да се посочат причините за понижаване на моралните сили на бойците, тяхното зараждане, разрастване, начините за отстраняване и поуките за утрешния ден.
Възпитаникът на славната Николаевска генералщабна академия в Петербург, полк. Таслаков, е участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. И в трите войни се проявява като хладнокръвен, храбър и тактически много добре подготвен командир и войн, за което многократно е награждаван с български и чуждестранни ордени.
За популяризиране на своя богат опит във военното изкуство, полк. Таслаков сътрудничи в списването на някои военни издания. През 1930 г. , излиза книгата му "35-ти пех. Врачански полк във всеобщата война 1915-1918 г. " (295 страници), в която е отразен бойният път (документиран с много бойни скици и прецизно анализиран) на врачанци и техните героични дела.
Много материали са написани за Междусъюзническата война. Повечето от тях се задоволяват с описание на военните маньоври и действия, продължили само месец. Месец, в който България загуби 66 хил. души (за сравнение срещу Турция през 1912 г. българите дадоха в продължение на пет месеца - 84 хил. убити).
Ст. н. с. Д-р Николай Кюркчиев
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^