Мотивационно интервюиране (2010)

Описание
Ключови думиПсихология
Брой страници592
Тегло532

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Повлияването на човешката промяна е деликатно начинание. Процесът на консултиране за жалост често протича по начин, който събужда съпротиви, но може да се осъществява и така, че човек да бъде предизвикан да мисли и говори за промяна, а следователно и да бъде подкрепен да я осъществи. По отношение ефективността на лечението се оказва, че нито лечебната среда, нито дори количеството проведени сесии предопределят постигането на желания резултат. Лечебният метод, професионалистът, провеждащ терапията, и качеството на неговата интеракция с клиента са решаващите фактори. Определящият фактор по отношение на клиента е мотивацията за промяна. Мотивацията кара хората да правят онова, което правят.

Наред с ранното отпадане от лечение, един от най-сериозните проблеми пред съвременната медицина е обезпокояващо високият процент пациенти, неследващи предписаното медикаментозно лечение и необходимия хранителен и двигателен режим. Милиони хора по света се съгласяват с препоръките на лекаря, но не си пият лекарствата. Или, в по-добрия случай, пият лекарства, но не спазват диета, не правят физически упражнения и не променят стила си на живот. Обяснението, че хората просто са такива, едва ли ни удовлетворява и не може да бъде прието като достатъчно. Човешката природа е устроена така, че естественият стремеж на всеки човек е да бъде добре. Тогава? Защо пациентите не се променят? Каква е причината да се съпротивляват срещу промяната?

д-р Александър Канчелов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^