Музиката на горните сърца (2007)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиМузика
Езикбългарски
Брой страници184
Тегло229

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Кристина Япова е музиколог, старши научен сътрудник в Института за изкуствознание - БАН, доктор на изкуствознаниието. Изследванията й са в областта на историята и теорията на музиката.
Долу са сърцата, които се уподобяват на тоя век, а горе са онези сърца, които живеят на небето. Долу са сърцата, които знаят земните неща, а горе са сърцата, които непрестанно размишляват за небесните неща. /Хуго от Сен Виктор/
Книгата е изследване от една съвсем непопулярна област за широката общественост - музикологията, - при това насочена към най-скучната част от научните изследвания - методическата. Действително последната цел тук е да бъде предложена методика за изучаването на църковната музикаа, методика, подходяща за тази музика.
Какво е църковна музика, коя музика е църковна, по какво се отличава от музиката която остава като нецърковна, какви са отношенията й със светската музика, а с цялата музика?
Подобни въпроси пронизват цялата история на музиката, която периодично ги обобщава в един - въпроса за музиката, подходяща за изпълнение в църквата.
Разликата на църковната музика е модусна разлика, тя е разлика, зададена от църковния модус и като такава се откроява за нас тогава, когато в нашите собствени души пламва "огънят на благочестието", когато ние самите възходим по пътя на църковното си приобщаване, когато, извървявайки този път с музиката, самите ние станем подходящи за нея - тогава, когато издигнем "сърцата си горе".
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^