Мълчанието е злото (2009)

Мълчанието е злото (2009)
Описание
Ключови думиПублицистика
Езикбългарски
Брой страници308

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Подзаглавие: Мълчанието е злото
Издателство: Център за социални практики
Град на издаване: София
Налични бройки: 1
Ширина: 140 мм
Височина: 210 мм
Дебелина: 20 мм
Корици: меки

РЕТРОПОКАЗАТЕЛ

"Всичко тече, всичко се подменя"
"Минало незаградимо"
"Много щурм за нищо?"
"Хумор, сатира и... забрава?"
"Обинтована земя"
"С чувство за тумор"
"В собствен SOS"
"Дълго съединение"

Всяко едно от тези словосъчетания можеше да бъде заглавие на книгата, родена с горчиво "чувство за тумор" в нашата "обинтована земя".

Късото съединение на нашето пробуждане продължи прекалено дълго и заприлича на "много щурм за нищо", защото излиза, че "всичко тече, всичко се подменя".
Но е добре раздялата с нашето "минало незаградимо", потопено в собствен SOS, да става с хумор, сатира и евентуално забава, вместо да бъде обречено на забрава!

Този сборник е спомен за едно време, което изглеждаше минало...
В него са включени статии от коментарната рубрика на журналиста Иво Инджев "Статия на свободата", излизала с прекъсване в периода 1994-2001 г. Оформлението, художествено в най-добрия смисъл на думата, е дело на художника Божидар Икономов, известен като некоронован доайен на плакатистите в България.
В книгата ще намерите и умерена доза автобиографична ирония, придружена с цитати (на ругатни и похвали към автора), както и снимки от личния архив на Иво Инджев.

Няма по-могъщо изразно средство от добре написан текст, като обикновено времето е онова, което определя неговата истинска стойност. В настоящия сборник Иво Инджев ни предлага не просто поглед към бурните години на прехода в България, но и ни напомня, че онзи, който забравя миналото е обречен да го повтаря.
Някъде зад всекидневното и конкретните поводи за неговите коментари ще откриете полъха на историята и събитията, които оформиха страната ни - такава каквато е днес. Ще видите, че жилото на хумора често е по-остро от епитетите и че в игрите на думи понякога е скрита самата игра на живота.

Тази книга има безпрецедентна съдба - бяха извършени два тиража в рамките на няколко месеца. Коя българска книга може да се похвали с подобно постижение? При това не става дума за статии, ангажирани в днешния ден - а за антрефилетата, които Иво пишеше всеки божи ден като главен редактор на "Демокрация" с техните неподражаеми езикови гегове и остър като кинжал ироничен заряд. Явно живеем в циклично повтарящо се време - след като статии отпреди повече от десетилетие се продават като топъл хляб.
Или може би секретът е другаде - в неговото мото "Мълчанието е злото". Той кърти това мълчание, дълбае процепи в него - и желаещите да надникнат през тях се трупат на дълги опашки...
Из "Литературен вестник"
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^