На крачка пред времето. Държавникът реформатор Мидхат паша /1822-1884/ (2009)

На крачка пред времето. Държавникът реформатор Мидхат паша /1822-1884/ (2009)

На крачка пред времето. Държавникът реформатор Мидхат паша /1822-1884/ (2009)

от 12,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБиографии, История, Известни личности
Езикбългарски
Брой страници290

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Измежду всички живи турски държавници Мидхат паша ще да е най - забележителната, най - привлекателната личност. Мидхат паша притежава нещо повече от качествата и организационния талант на Петър Велики. Проницателен, подвижен, трудолюбив, честен и с желязна воля, превъзмогващ всички пречки, изглежда, че го въодушевява само една мисъл - да направи Турция наистина "достойна да влезе в реда на европейските държави". - Феликс Канеци

Години наред Мидхат паша е на върха, а действията му са аплодирани, оспорвани, отричани, заклеймявани. Приятелите твърдят, че трудно може да се намери човек като него - образован, пословично работоспособен, отворен за всичко ново, практичен. Враговете, сред които посланикът на Русия в Истанбул граф Игнатиев, го обявяват за "революционер", който се стреми да ликвидира османската династия, да установи република, а себе си да провъзгласи за президент.
Масон, духовно свързан с Мевлевийския орден, Мидхат паша е продукт на своето време. И характерът, и съдбата му носят отпечатъка на 19 в. , а една могъща някога империя рамкира битието и духовния му свят. Времето, в което живее, се отличава с нова динамика, с бързо настъпващи промени, които му дават възможност да се докосне до други културни пространства, да бъде част от големия свят.
Накрая животът му завършва трагично, но за хора като него трагичният край е предвидим - да вървиш на крачка пред времето, в което живееш, е трудно, самотно и безкрайно опасно...
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^