Нашата Европа (ISBN: 9789542809371)

Нашата Европа (ISBN: 9789542809371)
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници364

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Българските представи за своето и чуждото - 1870-1945

След политическите промени от 1989 г. и особено след разширяването на Европейския съюз на изток понятието „европеизация отново стана актуално. Новата му употреба днес в значителна степен се редуцира до „присъединяването към ЕС, което води до едно пренебрегващо историята стесняване. В много по-широк смисъл това понятие се използва в Югоизточна Европа още от ХІХ в. Основният му израз е свързан с чувството за необходимост да се определи отношението между „същинска Европа и нейната югоизточна периферия.

В центъра на настоящите изследвания са социокултурните измерения на историческото „европеизиране на България от последните десетилетия на XIX в. до средата на XX в. Те разкриват очертаващия се в градската култура на България образ на Европа, едновременно желана и „чужда, в неговите различни форми и фасети. Отношението към тази „Европа от самото начало, а и до днес, е амбивалентно и е белязано от чувството за едностранна, отхвърлена любов. Антиевропейските дискурси през XIX в. и началото на XX в. , както и съвременните скептични нагласи спрямо ЕС се дължат до голяма степен на това чувство. От тази гледна точка историческият поглед към „европеизирането може да осигури полезно познание за настоящето, а и за бъдещето. Той може да разкрие както разлики между вчера и днес, така и прилики в усвояването на „Европа и в отношението към нея.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^