Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков (2013)

Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков (2013)

от 25,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЧуждоезична, История, Изкуства
Езикбългарски
Брой страници344
Тегло745

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Новата книга на проф. Милена Георгиева е фокусирана главно върху твърде специфичен обект на изследване, който по същество представлява синтетичен „словесно-изобразите лен продукт – т. нар. от нея „бохемски албуми на Иван Пенков, един от най-изтъкнатите български художници от първата половина на ХХ век. Тяхна „рамка е неговото оригинално слово и все още непознатите му за широката публика творби от всички видове и жанрове, в които е работил. Текстът осъществява успешен опит за вплитане на социологически и културни измерения, което без съмнение повишава стойността и на изкуствоведските анализи и изводи, правейки го отворен към интердисциплинарни насоки.
Досега явления и факти от подобен, да не кажем „маргинален, но във всеки случай своеобразен „игрови пласт в историята на българското изкуство не са били обект на внимание. А неформалните обединения, функциониращи на равнища, различни от официалните в сферата на художествената култура понякога дават повече материал за разбирането и реконструирането на онова, което често наричаме неопределено „дух на епохата. Авторката познава отлично периода, за който пише много увлекателно. Нейно своеобразно кредо е убеждението, че стилистичният анализ далеч не е достатъчен за пълноценното разбиране на феномена. Той трябва да бъде допълнен от изследване на културната роля на ключови или важни фигури в определен художествен и духовен контекст, да се впише проблематиката на албумите в по-обширни тематични кръгове като ролята и значението на кафенето в новата градска среда, традицията на бохемските артистични общности у нас, анализа на социални жестове и поведенчески модели, чието успоредяване условно и схематично може да бъде назовано „изкуство и „живот. Изложени в ясна и достъпна форма тези страници се четат с повишен интерес. За читателя е важна и „двойната оптика на албумите – от една страна, да ги възприеме като своеобразно средоточие на определена културна епоха и от друга - да „види самата епоха през конкретиката на албумите. Фино са откроени спецификите на двата типа тоталитаризъм (събитията в Германия през 20-те и 30-те години, комунистическия режим в края на 40-те и нач. на 50-те години) и рефлексията им върху поведението и творчеството на Иван Пенков. Заслужават вниманиенаблюденията на авторката относно проникването на черти от авангарда в „ниските зони на художествената култура, където карнавалното и игровото се разполагат по-органично, сравнително по-голямата свобода, която художниците си позволяват именно тук в сравнение със „сериозното изкуство.
Да ни въведе в смеховата култура на българския интелектуалец в едно истерично, жестоко, но и очовечаващо време – това е задачата на Милена Георгиева.

Проф. д. изк. Чавдар Попов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^