Небето и зелената звезда (2006)

Небето и зелената звезда (2006)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБиографии, Българска литература
Езикбългарски
Брой страници300

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Стоя пред белия лист и за кой ли път вече си задавам въпросите: "Трябва ли да се захващам с това писане? Нужно ли е някому то, или е само една моя вътрешна потребност? Какво толкова необикновено преживяно има в живота ми, че да си заслужава да се пише за него?"
Сигурно времената, в които се роди и живя нашето поколение, са импулсите, които се оказаха решаващи в преодоляване на колебанията ми дали да започна това си повествование. "

О. з. полк. доцент Владимир Иванов Попов, военен пилот първи клас.
Роден на 13 март 1936 г. в с. Оряховица, Старозагорско. Учи в Техникума по механотехника в Казанлък. През есента на 1956 г. завършва НВВУ "Г. Бенковски", Долна Митрополия.
Започва офицерската си служба като младши пилот на МиГ-15 в 25-и иап, Граф Игнатиево. От 1959 г. е на служба в 19-и иап, където лети на МиГ-19С и достига до длъжност щурман на ескадрила. През 1964 г. получава званието "Военен пилот първи клас".
От 1966 до 1969 г. учи във ВА "Г. С. Раковски", командно-щабен профил. Една година е в щурманския отдел на 10-и САК в Пловдив, а от есента на 1970 г. е назначен за ЗКПЧ на ескадрила в 44-и вап, Пловдив. През 1972 г. става ЗКЛЧ на авиополка и от следващата 1973 г. поема командването му.
От есента на 1977 г. е старши преподавател в катедра ВВС към военната академия. През 1982 г. защитава дисертация и придобива научната степен доктор. През 1985 г. е избран за доцент. Приключва военната си служба през 1990 г. с 34 прослужени години и нальот около 3500 часа на 9 типа самолети и 3 типа вертолети. След пенсионирането си пет години работи като хоноруван преподавател в учебния център на АК "Балкан" и четири години е преводач към научния отдел на военната академия. Служи си с руски, английски и международния език есперанто. С помощта на международния език поддържа контакти с есперантисти от редица страни от всички континенти. Много от тези страни е имал възможността да посети, участвайки от 1992 г. редовно в международните есперантски конгреси.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^