Неделимо число (2011)

Неделимо число (2011)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Литература, Поезия
Езикбългарски
Брой страници112

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Катерина Стойкова е родена на 4 юни 1971 г. в Бургас. Завършва електроника и електротехника в Бургаския свободен университет през 1995 г. и същата година се преселва в САЩ, където работи като инженер в IBM и Lexmark. През 2009 г. получава магистърска степен по изящни изкуства, специалност "Поезия", от „Сполдинг Юнивърсити в Луизвил, Кентъки. Основател и главен редактор на издателство „Accents Publishing от 2010 г. , К. Стойкова е водещ на радиошоуто за литература, изкуство и култура „Акценти в Лексингтън, Кентъки, където живее в момента.

Катерина Стойкова пише стихове и проза на български и английски и превежда поезия на двата езика. Автор е на поетичните книги „Въздухът около пеперудата/The air around the butterfly („Факел Експрес, 2009) и „The Most („Finishing Line Press, 2010). Нейни стихотворения са публикувани в български, американски, ирански, немски и италиански литературни издания.
Катерина Стойкова е носител на литературната награда „Дъбът на Пенчо (2010).

Поезията на Катерина Стойкова се стреми към емоционална неутралност. А най-лапидарните й творби приличат на стафиди, на изсушени зърна, от които сокът е не само изстискан, но и на които липсва сладост. Склонен съм да считам тази нулева, неутрална емотивност, не само за бягство от отдавна тривиализираната в българската традиция емотивна стихийност (която мнозина все още считат за органична поетичност), но и за търсене и изобретяване на съвсем нов лирически език.
Проф. Светлозар Игов

Стиховете на Катерина Стойкова притежават сдържаната
непримиримост на живота към собствената си преходност. Тя
не пее, не плаче, не танцува около себе си и за себе си. Тя мисли
с чувствата си и ни прави чувствителни чрез помислите си.
Нещата й са спуснати, а тя е само бясната флейта на тьмното
им издухване в бялото околоземно пространство. Тя умее да
мълчи, но мълчанието и говори и казва всичко, което е нужно да
се почувстваме за няколко мига отново човешки същества.
Румен Леонидов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^