Неподвластните (ISBN: 9789544290290)

Описание
Ключови думиБългарска литература
Езикбългарски
Брой страници364

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

По думите на автора прототипи на главните герои в романа Неподвластните са синовете на бившия министър-председател Стефан Стамболов. Те са родени малко преди гибелта на баща си и доживяват до края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Завършили са право и икономика в Западна Европа. След 9. IX. 1944 г. тогавашната власт настанява в родната им къща наематели, а на тях оставя една стаичка. Въпреки доброто си образование братята не успяват да си намерят работа, живеят в крайна мизерия и не са подвластни на порядките на времето. Интересно е, че когато за тях научава Тодор Живков, нарежда да им бъдат отпуснати народни пенсии. В романа те доживяват до промените през 1989 г. и новосъздадени и възстановени от миналото партии се опитват да ги привлекат на своя страна. Братята ценят идеалите на предците си и отново са неподвластни на новите меркантилни политици.

Иван Йовков (1925 - 1999) е роден в Ихтиман в семейство на учители. Завършил е класическия отдел на VI софийска мъжка гимназия. Участва в Отечествената война като войник в Бронираната бригада. След войната завършва Юридическия факултет на Софийския университет. Първите му публикации датират от 1954 година. Негови разкази, очерци, репортажи, статии и пътеписи са публикувани във вестниците „Литературен фронт, „Народна култура, „Работническо дело, „Отечествен фронт, „Поглед, „Стършел, сп. „Наша родина, сп. „Български журналист и други периодични издания. Сътрудничил е на Радио София и Българската национална телевизия като сценарист на документални филми, телевизионни и радиопиеси. Автор е на 10 книги белетристика и публицистика, между които „Кобургът, претърпяла впечатляващите пет издания, и „Хроника на едно царуване. Ръкописът на непубликувания роман „Неподвластните, писан през 1995 г. , беше открит наскоро.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^