Непознатият Никола Гешев (2012)

Описание
Ключови думиБиографии
Езикбългарски
Брой страници438

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Непознатият Никола Гешев е обстойно и сериозно проучване на живота и делото на известния полицай. За разлика от други автори, Андрея Илиев бяга от митовете и градските легенди – всяка теза, всяко негово твърдение е подкрепено с документ от архивите или свидетелство на съвременник. Версиите и хипотезите (там, където авторът си е позволил да изгражда такива) относно събития или действия на Гешев са психологически мотивирани и съобразени с особеностите на онзи исторически период.

Разказът започва с младежките години на Гешев – времето, през което се формира характерът му. На вниманието на читателите са представени всички документи от досието му от преди 9 септември 1944 година. В някои от тях са открити любопитни подробности, избягвали досега от вниманието на изследователите.
Не са забравени хората, които въвеждат Гешев в професията и го шлифоват, за да израсне като полицай – Стоил Драганов, Петър Амзел, Христо Драголов.

Най-много внимание е отделено на операциите, в които е взел участие – прословутата Витошка конференция, залавянето на подводничарите и парашутистите, ударът срещу ЦК на БКП, ежедневната борба със съветското разузнаване... Направен е опит за оценка за приноса му в тези акции, анализ на грешките и заблудите му. Резултатите често влизат в противоречие с шаблона, в който е вкаран Гешев.

Другият акцент на в проучването са последните дни на Гешев. Като използва много документи и свидетелства на негови съвременници, авторът възстановява стъпка по стъпка действията му на 8 и 9 септември 1944 година. Направена е връзка между изчезването на Гешев и назначаването на Ким Филби за резидент на СИС в Цариград.
За първи път детайлно са разгледани плановете за издирването на Гешев след 9 септември 1944 г. , обединени в издирвателно дело „Овен. Отделено е внимание на трагедията на близките му, преследвани от новата Държавна сигурност.

--------------------------

Андрея Илиев е автор на 15 книги. От интереса му към историята са се родили „Стрелата лети – роман за времето на хан Омуртаг, „Защо – посветен на боевете при Драва през 1945 година, базираният на прабългарската митология „Реваншът на Тангра и „Сбогом, Агата Кристи – една история, градяща връзка между изчезването на великата писателка за 11 дни през декември 1926 година и атентата в София през 1925-а. През 2011 година "Сиела" издаде документалната му книга „Атентатът в Света Неделя и терористите. 
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^