Ню Йорк. Колекция от А до Я (2007)

Ню Йорк. Колекция от А до Я (2007)
Описание
Ключови думиАлбуми, Хоби, Изкуства, Енциклопедия, Наука
Езикбългарски
Брой страници120

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Най-новото издание от енциклопедичната колекция От А до Я повежда на пътешествие из Ню Йорк. По всяко време и по свой избор читателят може да посети забележителностите, да се запознае с историята, културата, литературата и изкуствата, обсебили Бродуей. За отмора ще опита някой от специалните нюйоркски хамбургери, ще потъне в душата на града. "Ню Йорк. Колекция от А до Я" не е обичайният туристически гид. Тук освен известни личности и места, ще се запознаете с легенди и истини за създаването на мегаполиса, интересни факти, събития и подробности, свързани с миналото и настоящето на космополитния град.
Богато илюстрираната кратка енциклопедия за Ню Йорк ще ви подготви за бъдещо пътуване до него. Практическият гид пък насочва към музеи, изложбени зали, ресторанти, магазини и др. с подробна информация за работното им време.
Всичко започва през 1624 г. с пристигането на 150 души. Колебливият опит на Холандия за създаване на колония в Новия свят ще прерасне във вълшебния Ню Йорк, който познаваме днес. Развитието и преобразуванията, извършени оттогава, са невероятни. Южният край на Манхатън е девствена гора, когато холандската компания Западна Индия изпраща трийсет семейства (повечето валонски) да се заселят в Северна Америка, с обещанието за парцел, храна и военна защита срещу ангажиране от тяхна страна да останат пет години. Там те срещат индианците лени-ленапе* и откриват земи, бликащи от див живот. Прелетни птици – гъски, патици и жерави – се въдят покрай реките,
обграждащи острова, както и в ручеите, езерата и мочурищата, осеяли околностите на този Нови Амстердам. Гъмжи от костур, есетра, лаврак, херинга и скумрия, а стридите се множат обилно в скалите, оформящи залива. Валонците пълнят кошниците си на мястото, където сега е пристанът за Статуята на свободата. С изключение на дузина проправени пътеки и на известен брой зимни и летни станове, Манахата - остров,
прорязан от долини (индианското му име), е покрит с буйна гора, в която се извисяват дъбове, орехови, кленови и кестенови дървета, буки и брези, стелят се къпинови и малинови храсти, гъсти диви лозя. Ягодите са толкова много, че през юни ливадите и лесът бяха сякаш обагрени в червено.
Първите смущения възникват само след няколко години развитие по европейски образец, въпреки неизменния контакт с туземците. Докато те ловят сърни, гъски и патици, за да осигурят ежедневната си месна дажба, добитъкът на колонистите веднага нарушава крехкия санитарен баланс. Налага се Питър Стайвесънт (губернатор 1647-1664) да прогони животните от околностите на форта и да избере места за пет регламентирани сметища. Замърсяването на околната среда – феномен, дотогава непознат на 15 000-и индианци лени-ленапе – връхлита 1500-те европейски заселници. Това е първото проявление на една от най-страшните напасти – редом с огъня, престъпността и недостига на вода, - срещу които Ню Йорк ще бъде принуден да воюва до края на XIX в. Едва през 1842 г. се решават основните санитарни проблеми с ново съоръжение за снабдяване със сладка вода, захранвано от язовир на
Кроутън Ривър в Уестчестър.
Днес за американците Ню Йорк е чужда вселена. Те идват тук сякаш да направят големия скок, опасно гмурване в море от злосторство, което ври от акули. Всеки ден пълни автобуси изсипват на Таймс Скуеър хиляди туристи, за да се потопят в онова, което ще бъде преживяването на живота им – обиколката на бродуейските зрелищни спектакли, надхвърлящи и най-дръзкото въображение. Сетне си тръгват със смутени сетива, питайки се в какъв свят, в какво ново измерение са успели да надникнат. Застанали за четвърт час на ъгъла на която и да е улица, улавят повече откъслеци от разговори на всевъзможни езици, отколкото един сателитен канал би им предложил. Пред взора им, замъглен от екзалтираната лудост на човешката дейност, се разстилат върховете на охолството и бездните на бедността. Градът не заспива и за миг. Всичко може да се очаква от него, но …има едно нещо, което не
би могло да му се отрече – щом веднъж сте живели в Ню Йорк и сте свили гнездо там, никое друго място не ще ви се стори на висота.
Джон Стайнбек, Ню Йорк Магазин, февруари 1933 г.

Винаги, когато пожелаете да се разходите из Ню Йорк, трябва само да следвате нашия гид, а препратките, обозначени със звездичка, ще ви помогнат да свържете информацията и да я използва според предпочитанията и интересите си, докато скитате на воля из От А до Я за Ню Йорк.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^