Новата българка (ISBN: 9786197186024)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска литература, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници60
Тегло91

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Със своите 35 книги, публикувани до 1944 г. Фани Попова-Мутафова е най-широко печатаната писателка в България преди комунистическата диктатура. Най-голяма популярност й носи четирилогията „Асеновци, включваща книгите „Солунският чудотворец, „Дъщерята на Калояна, „Йоан Асен II и „Последният Асеновец (Боянският майстор). Хиляди българи са отгледани и възпитани в патриотизъм към историческото минало именно чрез тези нейните книги. За нея поета Кирил Христов казва: „Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова. Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература.

Заедно със съпруга си и малък брой видни интелектуалци, става член на основаната през 1938 година историко-научна организация „Ордата. Дружеството имало за цел да обяснява истината за нашата древна история и произход. Заради членството си там и изявените националистически възгледи, след 9 септември 1944 г. , Фани Попова-Мутафова е осъдена на 7 години затвор за „великобългарски шовинизъм от народния съд. Книгите и влизат в списъка на така наречената „вредна литература, която бива иземвана от библиотеки и книжарници и забранявана за разпространение.

Въпреки всички опити на комунистическата цензура да заличат спомена за това светило в българската литература и нейното творчество, тя не остава напълно забравена и след промените от 1989 г. малко по малко нейните творби отново достигат до българския читател. Стъпка в тази посока е и издаването на настоящата книга.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^