Нови приноси към проучване контрамаркирането на монети в района на западнопонтийските градове (2004)

Нови приноси към проучване контрамаркирането на монети в района на западнопонтийските градове (2004)

Офертите за продукта

Описание
Ключови думиАнтики, Археология
Езикбългарски
Брой страници254
Тегло330

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Студията "Нови приноси към проучване контрамаркирането на монети от района на западнопонтийските градове през ІІІ-І в. пр. н. е. " допълва със значителен непознат до сега нумизматичен материал и с нови доводи направените основни изводи в отпечатаната през 1997 г. студия "Принос към проучване контрамаркирането на монети на западнопонтийските градове Аполония, Месамбрия и Одесос ІІІ-І в. пр. н. е. " и може да се разглежда като една нейна втора част. В новата студия е разгледано подробно и контрамаркирането на монети от намиращия се в близост до западнопонтийското крайбрежие град от вътрешността на Тракия Кабиле, дало възможност да се коригират някои изводи, свързани с началото и хронологията на отсичаните бронзови монети на този град.
При обобщеното разглеждане на значителното по интензивност и обхват контрамаркиране на монети от района на югоизточна Тракия през ІІІ-І в. пр. н. е. в двете студии се потвърждава извода за съществуването на два открояващи се негови етапа.
Първия, ранен етап на контрамаркиране, започва непосредствено след унищожаването на монархията на Лизимах, като продължителността му може да се определи от втората четвърт до края на III в. пр. н. е. През първия му подетап (втората четвърт на III в. пр. н. е. ) интензивно контрамаркират монети Аполония и Одесос, докато Месамбрия извършва едно ограничено контрамаркиране с указателна цел. През втория му подетап (третата четвърт на III в. пр. н. е. ) интензивно контрамаркират монети Аполония и Кабиле, докато Одесос извършва едно сравнително ограничено контрамаркиране.
Втория, късен етап на контрамаркиране, започва с нова рязка промяна на политическите и икономическите условия, свързани с проникването и настаняването първоначално на Понтийското царство, а след това и на Рим в тези територии, като продължителността му може да се определи от втората четвърт до края на I в. пр. н. е. , а в отделни случаи и в началото на I в. През този етап първоначално наместниците на понтийския владетел Митридат VI контрамаркират с указателна цел определени емисии монети на западнопонтийските градове, а след това от разглежданите градове Аполония и Месамбрия извършват съвместно с разположените на север западнопонтийски градове едно значително контрамаркиране главно на собствени типове монети.
Направените изводи при разглеждане контрамаркирането на монети на Аполония, Месамбрия, Одесос и Кабиле, допълнени със сведения за монетосеченето, контрамаркирането и препечатването на монети от района на югоизточна Тракия през 111-1 в. пр. н. е. са дадени в обобщаващата статия "Контрамаркирането на монети в района на западнопонтийските градове през 111-1 в. пр. н. е. ", отпечатана в студията на български и английски езици. В студията е представен и подробен каталог на различните типове контрамарки и кон-трамаркираните с тях собствени и чужди монети на разглежданите градове.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^