Обаждане посред сън (2015)

Още оферти

Описание
Ключови думиНовела
Езикбългарски
Брой страници108

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Господарят е тежко болен, страда от безсъние и загуба на апетит. Не приема и Вода, след като хората въстанаха срещу него и обсадиха стените на двореца му, като стегната гривна на китката. Скоро заудряха с все сила по портите му.

Роб е, въпреки случващото се наоколо, не можа да изтърпи повече и накрая помоли господаря си да го освободи за кратко, за да може да грабне оръжието и да защитава, както е редно, своя вечен господар и неговия дворец.

Господарят е проницателен. Съгласи се веднага с голяма радост и уточни, че ще премахне оковите от глезените на своя роб. Ще гледа също така да удължи веригите, за да може робът да пълзи по-удобно.

Махмуд ал-Римауи (р. 1948) е всепризнат майстор на разказа. Палестинец с йорданско гражданство, живее в Аман, но по-голямата част от живота си прекарва в Бейрут и Кувейт.
Творческия си път започва като журналист. И днес работи като политически анализатор за вестници от Арабския залив. Издал е 13 сборника с разкази. Най-значимите сред тях са „Планета на солта и ябълките, „Родословно дърво, „Бавно бие малкият тъпан, „Чужди, „Депозит, „Часова разлика и „Завръщането на птицата. Има два романа: „Кой ще утеши госпожата, включен в разширения списък на арабския „Букър през 2010 г. , и „Истински сън, смятан за един от най-значимите романи според журито на китайската награда „Акюди за подпомагане на арабското творчество през 2013 г. Издава и книги с афоризми и литературни текстове като „Единствени братя, „Цялата работа е...
Ал-Римауи се смята за един от ярките новатори на съвременния арабски разказ. Творчеството му носи човешки заряд, съчетавайки експеримента с реализма в нов дух и в непозната в арабския свят светлина.

Вгледани във всекидневното, незабележимото, в детайла, озвучени с полутонове, на границата на съня и будността, разказите на Махмуд ал-Римауи носят печата на Изтока, но се оттласкват от него и говорят на световния език на добрата литература. Тяхната краткост, концентрираност и мъдрост ги доближава до притчите, особено „Двамата господа, „Незначителен живот, „Господар и роб. Дори по-дългият разказ „Завръщането на птицата въздейства по този начин. Каквато и история да разказва писателят, в нея има доза загадъчност, поетичност и философска канава. Именно в съчетаването на тези три качества, при това с много пестеливи средства и език, сякаш регистрирайки отстрани ставащото, е спецификата в писателския почерк на ал-Римауи. Героите на разказите му често са незначителни, обикновени хора в също такава ситуация. Сборникът с разкази „Обаждане посред сън е запознаване с майстор на нюансираното писане, на пестеливото слово и дълбоките прозрения.

Силвия Чолева
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^