Огледалото на света. Нова история на изкуството (ISBN: 9789543202300)

Огледалото на света. Нова история на изкуството (ISBN: 9789543202300)

Огледалото на света. Нова история на изкуството (ISBN: 9789543202300)

Офертите за продукта

Описание
Ключови думиФотография, История, Изкуства
Брой страници496

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Нова история на изкуството

Какво е изкуството и от кога датира? Защо го правим? Защо то се променя? Такива са само малка част от въпросите, на които Джулиан Бел се спира в тази нова, за 21-ви век, история на изкуството.

От първия подтик да сътворят изкуство от груби материали, до съвременните инсталации в галериите, людете по света неизменно са привлечени към създаването на образи. Стилове и периоди идват и си отиват, и на нас пак ни предстои да открием любопитни връзки между привидно лишени от сходство помежду си традиции. Сам художник, Бел, използва широк подбор от творби - и прочути, и недотам познати, - за да изяви пътищата, по които изкуството се превръща в продукт на нашия споделен опит и начините, по които, подобно на огледало, то може да отрази мястото на човека и основополагащите за нашата култура парадигми. Спестил ни предпочитаните от по-древните истории похвати, Бел удачно избира една глобална перспектива и изгражда съпоставки, които да провокират и осветлят читателя: танцуващи бронзови фигури от южна Индия, романски скулптури, барокови тавани и подобни на скъпоценни камъни персийски ръкописи са дискутирани наред с причудливи свидетелства на универсалния за всички ни съзидателен инстинкт.

Съчетал вещината на познавача и безпогрешния усет на ценителя, Бел сплита разнородни нишки в красиво написано, ярко и неустоимо повествование. Това самобитно и оригинално четиво е и съвършено въведение към една по-пространна история на изкуството, и дълбоко прозрение към артистичния дух, което ще се превърне в пробен камък за ново поколение читатели.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^