Окончателност на сетълмента (2013)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиИкономика, Икономика, Право
Езикбългарски
Брой страници284
Тегло318

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Съчинението е посветено на неизследван институт в правото. Авторът е млад. Иван Мангачев е доктор по право от 2009 г. и главен асистент по търговско право в програма "Право", Нов български университет.

Иван Мангачев има вкус към модерни и непознати материи на правото. Малцина се осмеляват да са първопроходници. Случаят с настоящата книга е подобен, въпреки че сетълментът отдавна е на "въоръжение" във финансовата ни система. Актуалната правна уредба на окончателността на сетълмента обаче е нова, оскъдна и противоречива. Изследването на тази правна уредба от автора е критично и съдържа ценни препоръки за усъвършенстването й. Ако тези препоръки се възприемат от законодателя, това ще доведе до повишаване на стабилността на финансовата система, дори в случай на откриване на производство по несъстоятелност срещу участник в нея. Авторът поднася и детайлно изследвне на правната уредба на института в националните законодателства на държавите членки на ЕС, на Хърватия и Норвегия, илюстрирана с типичните съдебни случаи от международната практика.

В труда са изследвани съвременните елементи на механизма на окончателния сетълмент: споразумението, сметката за сетълмент, нареждането за превод, необходимите обезпечения, клиринга, нетирането. Споразумението за окончателност на сетълмента е гръбнакът на механизма. Чрез търсенето на аналогия със сходни правни фигури като договора за гражданско дружество, контокорентния договор, споразумението за нетиране и др. е дадена специфичната му правна характеристика.

Трудът е ценен опит за нормативното осветляване на окончателността на сетълмента и ще има непосредствена полза за развитието на законодателството и финансовата практика.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^