Орфей и древната митология на Балканите (ISBN: 9786191528257)

Орфей и древната митология на Балканите (ISBN: 9786191528257)

от 17,10 лв 5 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Наука
Езикбългарски
Брой страници204
Тегло404

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Орфей е средство за удържането на маса от мотиви и митове, а не нещо натурално и само по себе си, зад което се крие определена назовима реалност. Той е символ за сплитане на смисли и оператор за свързване на мотиви. Подобно на другите фигури с дълготраен живот в традицията, Орфей е митологически образ, нещо условно и въобразено. Това не пречи той да бъде и изображение на действително съществували личности, които, повдигнати в степен от митологическия образ, може би са му добавили нюанси, почерпени от тяхното действително житие.

---------------

Богдан Богданов е класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски. Основател е на Нов български университет.

Публикувал е на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на диалозите на Платон, преводите на „Характери на Теофраст, „Дафнис и Хлоя на Лонг, „Животът на Александър Македонски на Псевдо-Калистен, „Към себе си на Марк Аврелий, „Диатриби на Епиктет. Автор е на книгите „От Омир до Еврипид, „Омировият епос, „Литературата на елинизма, „Мит и литература, „Романът – античен и съвременен, „История на старогръцката култура, „Орфей и древната митология на Балканите, „Старогръцката литература, „Промяната в живота и текста, „Европа – разбирана и правена, „Отделно и заедно, „Университетът – особен свят на свобода, „Минало и съвременност, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература, „Текст, говорене и разбиране, както и на издадените в Испания „Modelos de realidad, в Германия „Reading and Its Functioning и във Франция „Penser et construire L’Europe.

Носител е на наградите Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Grèce – за дейността си като посланик на България в Гърция и „Христо Г. Данов – за хуманитаристика.

Води форумите за литература, образование и гражданско общество в www. bogdanbogdanov. net
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^