Оръжия на XX век: Снайпери (2006)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиТехнология, Военна история
Езикбългарски
Брой страници188

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Понятията "снайпер" и "снайперово оръжие" се появяват сравнително късно - през Първата световна война (1914-1918 г. ), когато отделни бойци, владеещи изкуството на точната стрелба, получават по-особени задачи на бойното поле. Оттогава в специализираната литература се употребяват понятията "снайпер" и "снайперово оръжие". За да ги използваме правилно и точно, нека да надникнем във военните енциклопедии и в тълковните речници. Там ще открием, че английската дума sniper означава стрелящ от прикритие или специално обучен стрелец, отлично владеещ изкуството на точния огън, маскировката и наблюдението. В такъв случай понятието "снайперово оръжие" означава специално пригодено оръжие за водене на точен огън на голямо разстояние от специално обучени стрелци, наречени снайперисти.
Те трябва да унищожават противникови офицери, оръдейни и картечни разчети, наблюдатели и др. Първоначално бойците използват стандартни образци оръжия. Скоро става ясно, че за тези специални задачи са необходими по-точни и по-далекобойни оръжия. В началото проблемът е решен чрез монтиране на оптични мерници. По-късно оръжейните производители снабдяват снайперовите пушки със специални приклади, които се регулират по дължина и височина в зависимост от индивидуалните физически особености на стрелеца. Към ложите на пушките са закрепвани специални двуноги, а механизмите се прирасват индивидуално.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^