Отец Ленард Бойл: В търсене на светеца. Father Leonard Boyle: Quest for a Saint (2005)

Отец Ленард Бойл: В търсене на светеца. Father Leonard Boyle: Quest for a Saint (2005)

Отец Ленард Бойл: В търсене на светеца. Father Leonard Boyle: Quest for a Saint (2005)

от 8,55 лв 2 оферти
Описание
Двуезично издание на английски и български език.

" Пред вас е най-новото издание от поредицата на Българо-ирландската асоциация - поредица, която изследва неизвестни досега връзки между културите на България и Ирландия. Първата книга откри за българския и за ирландския читател подвига на Пиърс 0"Махони - благодетелят от Кери, който в началото на XX век даде подслон, образование, обич и вдъхновение за живот на десетки български сирачета.
Втората ни книга е посветена на личността на отец Ленард Бойл -ирландският доминиканец и изследовател на стари ръкописи, археологът, свещеникът и интелектуалецът, който през 60-те години на XX век откри останките на свети Кирил. Кирил умира през 869 и е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим. За да бъдат спасени, през 1799 останките му са изнесени от базиликата, която по нареждане на Наполеон трябвало да бъде разрушена. Дирите на Кириловия ковчег се губят повече от 150 години. С любопитството на детектив и упорството на учен Ленард Бойл изучава подробно архивите на Ирландския доминикански орден в Рим и на Ватикана, за да открие следите на изчезналия ковчег в частен параклис в лятната резиденция на аристократичната римска фамилия Матеи в Северна Италия.
Орденът на ирландските доминиканци дава шанс на Ленард Бойл да получи образование, за което сирачето от може би най-бедната ирландска провинция Донегал, отгледано от семейството на по-големия си полубрат, само би могло да мечтае. Най-голямата му дарба, разчитането на старинни ръкописи, получава признание още в студентските му години в Оксфорд, когато блестящият му докторат върху текстове от ръководства за свещеници от XIV век му спечелва международна слава. Така упоритото и любознателно дете се превръща в световноизвестен археолог, изследовател на средновековни ръкописи, а като префект на Апостолическата библиотека -и в един от най-влиятелните хора във Ватикана. Но намирането на останките на най-почитания български светец и преместването им в римската базилика си остава най-значимото научно постижение на отец Бойл. "
Мария Спасова
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^