Парламентаризъм и правова държава в България (2012)

Парламентаризъм и правова държава в България (2012)

Парламентаризъм и правова държава в България (2012)

от 23,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПраво
Езикбългарски
Брой страници472

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В тази книга обстойно са разгледани понятието правова държава и принципите й на функциониране в рамките на Конституцията и законите. Сериозният опит на авторката като парламентарист й дава възможност да изясни как работи парламентът, какви са взаимоотношенията между законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви гаранции за спазването на законодателството дават контролните функции на президента и Конституционният съд. За сравнение са посочени някои държави от Европа и Северна Америка.

Отделено е внимание на постиженията на видните български конституционалисти преди 9 септември 1944 г. (проф. Стефан Баламезов, проф. Любомир Владикин, Дечко Караджов. Александър Гергинов), тъй като техните възгледи за демократичната правова държава и Търновската конституция са изключително актуални и днес и спомагат да се изясни как функционира съвременната държава, какви са принципите на партийната парламентарна демокрация и опасностите от дисбалансите при неточното им формулиране, подходите за контрол върху отделните власти и т. н.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^