Perl за системно администриране (2002)

Perl за системно администриране (2002)
Описание
Ключови думиИнформатика, Програмиране
Брой страници448
Тегло645

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Преди Perl да се превърне в езика, захранващ Интернет, той беше любимият скриптов език на системните администратори. Perl се програмира бързо, адаптира се лесно и е неизменно практичен. Въпреки че оттогава Perl прерастна в гъвкав инструмент за решаване на безброй задачи, например програмиране на CGI и бази данни, той все още си остава предпочитаният език на системните администратори по света.

Perl за системно администриране е насочена към администратори от всички кръгове -от потребителите на една система под Linux до редовните членове на SAGE. Тази книга покрива основните компютърни платформи, включително Unix, Windows NT/2000 и MacOS. Предполагайки, че имате известен опит с Perl, тази книга ви показва как той може да увеличи вашата продуктивност в много области, някои от които са:
Управляване на потребителски акаунти
Наблюдаване на файлови системи и процеси
Работа с мрежови именни услуги като NTS и DNS
Администриране на бази данни с DBI и ODBC
Работа с директорийни услуги като LDAP и ADSI
Анализиране и обработване на файлове-дневници
Поддържане на защитена мрежа
Използване на SNMP за наблюдение на отдалечени устройства

Всяка глава е съсредоточена върху отделна област от администрирането и обсъжда възможните клопки и начините, по които Perl може да помогне в тези случаи. Обръща се внимание и върху използването на съществуващи модули на Perl за специфични цели. Всяка глава завършва със списък с използваните модули и местата, където могат да бъдат намерени, както и други препратки за читателите, желаещи да се задълбочат допълнително в обсъжданата в главата област.

Можете да Използвате включените в книгата множество разширени примери и пълни скриптове, за да разрешите обичайните досадни проблеми, които усложняват работата ви. След като добиете представа за възможностите на Perl, ще започнете да разширявате тези скриптове и да пишете свой собствен код, с който да решавате своите индивидуални проблеми в системното администриране.

Написана от опитен системен администратор на мултиплатформени компютърни мрежи, Perl за системно администриране ви дава възможността да се учите от опита на някой друг. Тази книга ви показва как Perl може да направи работата на системния администратор по-лесна.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^