Перперикон. Свещеният скален град на траките (2006)

Перперикон. Свещеният скален град на траките (2006)

от 13,50 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска история, История, Римска история
Езикбългарски
Брой страници94

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Едва ли в България вече има човек, който да не е чувал за невероятния скален град Перперикон, макар да са минали малко повече от две години от началото на мащабното му проучване. Великолепният археологически обект се намира в Източните Родопи, само на 15 км североизточно от областния център Кърджали. До последния се достига по удобни и модерни пътища през Асеновград и Хасково. Асфалтов път води и до подножието на Перперикон, а в момента се изгражда последния километър и паркинг за туристите.

Грандиозните скални изсичания на невисокия хълм край днешно с. Горна крепост, Кърджалийско, отдавна са привличали погледите на изследователите. Още в края на XIX в. Константин Иречек съобщава за средновековната крепост Хиперперакион (Перперикон), макар лично да не е посещавал местността. Интересен момент в неговото описание е фактът, че сред преобладаващите турски топоними единственият оцелял е хидронимът Перперек-дере, името на реката, оформила красивата долина, над която се издига Перперикон. В това няма нищо чудно, като се знае, че хидронимите са най-устойчивите наименовения въобще.

Даниела Коджаманова
Родена на 20 май 1961 г. в гр. Стара Загора. Завършила е Историческия факултет (специалност археология) в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1984 г. започва работа в историческия музей в Кърджали като археолог.
Тя е автор на много публикации. Специализира в областта на средновековната керамика и бижутерия. Заедно с проф. Николай Овчаров правят разкопки в периода 1985-4989 г. и откриват средновековния манастир "Св. Иоан Предтеча" в Кърджали. Съавтор е на монография и на много статии за този манастир.

Николай Овчаров
Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Археологически институт с музей към Българската академия на науките, професор в Международния славянски университет - Москва. Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Притежава сертификат "Обществено признат експерт", издаден от Националния конвент на експертите. Почетен гражданин на гр. Кърджали.
Интересите му са в областта на древното изкуство, архитектурата и епиграфиката, проблемите на средновековната история, като и на морската история и археология. Името му нашумя със сензационните открития в областта на археологията. Той е член на колектива, разкрил южните части на царския дворец на Симеон във Велики Преслав. Научен ръководител е на проучванията, при които бяха намерени уникалните епископски златни одежди и беше проучен средновековния манастир "Св. Иоан Предтеча" в Кърджали. Венец на археологическата му дейност е разкриването на скалния град Перперикон и светилището на Орфей край с. Татул в Източните Родопи. Провел е експедиции в Русия, Гърция, Турция, Грузия, Сърбия, Черна гора, Република Македония. Изнесъл е доклади на повече от 60 конгреси, симпозиуми и конференции в България, Молдова, Гърция, Сърбия, Черна гора, Македония, Русия, Грузия, Полша, Малта, Португалия. Автор е на над 220 научни труда, от които 22 монографии и отделни книги. Изследванията му са издадени на английски, немски, френски, италиански, руски, гръцки, сръбски и румънски език.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^