Пет века под ятагана и Корана Т. 1: Османската империя - ислямска държава (ISBN: 9789540733869)

Пет века под ятагана и Корана Т. 1: Османската империя - ислямска държава (ISBN: 9789540733869)

от 21,60 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска история, История, Военна история
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата включва документи и материали за ислямизация и асимилация на българи /края на XIV век - 1912 г. / Съставител е проф. дин Петър Петров.
Петвековното османско владичество в българските земи с право се счита за най-тежкия период в многовековната история на българите. Това е време на жетока феодална експлоатация, на пълно политическо и народностно безправие, на целенасочена и системна политика на дискриминация и асимилация.
Том първи започва с документите и материалите, разкриващи жестоката народностна и религиозна дискриминация по отношение на българите. Редица правни документи показват, че българското християнско население е било обременено с повече и по-тежки данъци и такси в сравнение с мохамеданите. Особено много са документите, които разкрива своеволията на османските първенци и чиновници при събирането на данъци.
Поместените в сборника официални документи дават подробни сведения не само за събирането на деца чрез "кръвния данък%, но и за организацията и структурта на еничарския корпус. Някои от документите разкриват и съпротивата на българския народ, както и на самите еничари против този жесток данък.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^