Още оферти

Описание
Ключови думиФентъзи
Езикбългарски
Брой страници608

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Петата жена" е издадена на шведски през 1996 г. , а през 2001 г. излиза във Великобритания, където получава ласкави отзиви, дори и в най-сериозните вестници. Авторът Хенинг Манкел и тук е верен на своя собствен стил като отново включва в романа си фигурата на детектив Курт Валандер - главен герой и в останалите му произведения. "Петата жена" е едновременно психологически и социален роман, който се завърта около полицейското разследване, с ударение върху това не "какво се случва", а "защо".

Четири монахини в Южна Африка и една туристка от Швеция са убити жестоко в Африка. Няколко месеца по-късно в Швеция се разиграва необяснима трагедия - убити са един след друг двама мъже – заможен 80-годишен пенсионер и собственик на цветарски магазин. Каква е връзката между всички тези смъртни случаи? Това е нелеката задача на инспектор Курт Валандер. Серията от престъпления постепенно насочват детектива към заключението, че всички жертви са измъчвали физически жените си и че извършителят на жестоките убийства е жена, която очевидно отмъщава. Възможно ли е да отмъщава не за себе си, а за други? Какво общо има убиецът с жертвите? И не са ли жестоките убийства начин да насочи вниманието към бруталността и жестокостта на самите жертви? "Петата жена" разказва за това какво се случва, когато обществото започне само да раздава правосъдие вместо полицията или правосъдната система. Една обикновена жена, медицинска сестра по професия, няма да остави безнаказани виновниците. Тя е решила да наказва мъжете насилници и за нея не е достатъчно жертвите й да умрат, те трябват да страдат ужасени пред близката смърт. В следствие на нейните престъпления и на безпомощността на полицията да се справи със ситуацията, се оформят групи за самозащита в Швеция. И екипът на Курт Валандер трябва да побърза да залови убиеца и да въведе ред преди обществото да е взело надмощие.

Хенинг Манкел е шведски автор, роден в Стокхолм през 1948 г. Криминалните му романи с главен герой инспектор Курт Валандер веднага му спечелват популярност и са многократно филмирани за телевизията и киното. Книгите му са издадени в повече от 33 страни и обявени за бестселъри в Европа. За тях той получава едни от най-големите литературни награди. С хонорарите си Манкел финансира развитието на театъра в африканските държави. Днес Хенинг Манкел разпределя своето време между Швеция и Мапуто в Мозамбик, където работи като директор на театър Авенида. В творчеството си изследва света, в който живеем и търси отговорите на екзистенциалните въпроси като като кои сме ние и какво означава да си човешко същество.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^