Описание
Ключови думиБългарска литература, Художествена литература, Литература, Роман
Брой страници304

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Сборникът съдържа нов превод на цялото драматургично наследство на Н. В. Гогол (1809 ­- 1852): знаменитите пиеси "Ревизор" и "Женитба", шест малко познати на българския читател едноактни пиеси и миниатюри, както и варианти на отделни сцени от "Ревизор".

Всички ние сме излезли изпод шинела на Гогол.
Ф. М. Достоевски

Николай Гогол е най-оригиналният поет и прозаик, когото някога е родила Русия... Неговата драматургия ­ това е поезия в действие, а под поезия в действие аз разбирам тайните на ирационалното, разкрити с помощта на рационалното слово. Истинската поезия от този вид предизвиква не смях и не сълзи, а сияеща усмивка на безпределно удовлетворение и блаженство... "Ревизор" е най-великата пиеса, написана в Русия, ненадмината и до ден днешен.
Владимир Набоков

В нашия речник няма дума, с която да назовем Гогол. Няма способ да измерим неговата оригиналност и цялото му творчество.
Андрей Бели

Доскоро Гогол беше познат зад граница главно с неговите "Петербургски повести" ­ с техния изстрадан лиризъм, с тъжните монолози на "малкия човек", с причудливата им гротескност. Но днес идва ред на "Ревизор" ­ една от най-съвършените и завършени драматургични творби в световната литература.
Юрий Ман
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^